beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Vinterfavoriter - oljor i olika former!

Allmänt, Hudvård, favoriter ansiktsolja, decubal, läppbalsam, torr hy, torrolja, vintertorrhet Permalink0
Vinter för mig är snö i lite lagom mängd som singlar ner lugnt och vackert och lägger sig som ett mjukt vitt täcke på marken. Då är vinter helt ok, men tyvärr är det ju sällan så. Istället är det vänta, vänta, vänta - nehej ingen vit jul i år heller. Och sedan när man istället börjar drömma om våren - då kommer snö och kyla som liksom aldrig vill försvinna. 
 
Snö eller ej, något som iallafall alltid händer när det är vinter är att luften blir torrare och man vistas mer inomhus. Så då behöver huden och läpparna extra mycket fukt och kärlek, och detta ger jag framförallt i form av olja.
 
För läpparna
 
Mitt första tips är för läpparna. De brukar kunna bli torra och nariga under vintern, men sedan jag började använda Decubal Lips & Dry Spots Balm har jag sluppit det helt. Numera använder jag Decubal året runt, med en tub i badrummet för att lägga på ett lager morgon och kväll, och en tub i handväskan för att kunna bättra på under dagen. Att det även är en budgetprodukter gör ju inte saken sämre 😊
 
(Finns på affiliatelänk här: https://adtr.co/2Tvvr9)
 
En annan produkt för vinterläppar är läppolja. Det ger både näring och skydd till torra läppar och även vacker glans. Så under dagen brukar jag använda någon av favoriterna Instant Light Lip Comfort Oil från Clarins eller Lip Oil #Liplove från Comme Deux. 
 
Affiliatelänk Clarins Instant Light: https://adtr.co/Bb2DrV
Länk Comme Deux: https://www.bangerhead.se/comme-deux-liplove
 
Olja för ansiktet
 
Nästa tips är för vintertorr hud. Då kan man addera en ansiktsolja för att hjälpa sin hud som ofta kan kännas torr och glåmig. Det finns en mängd olika oljor, som tex jojobaolja, kokosolja, mandelolja, olivolja och Rosehip olja mfl, men alla är inte lämpade just för ansiktet så kolla upp det innan. Jag tycker om Oils Of Life från The Body Shop som är i pimpettform så man kan droppa lagom många droppar i sitt ansikte och försiktigt klappa in. Den agerar vårdande och minskar tecken på åldrande av huden och består av kallpressade fröoljor. Jag gillar att den går in snabbt i huden så man känner sig inte kladdig länge efteråt.  En ny produkt jag precis lärt känna är Oljeserum från Kronans Apotek, som är en budgetprodukt bestående av vegetabiliska oljor och verkar mjukgörande, lugnande och reparerande på huden. Hur ska man då använda en ansiktsolja? En ansiktsolja eller oljeserum låser in fukt i huden och förhindrar fuktförlust och kan med fördel användas efter serum men innan dag- eller nattcreme. 
 
Affiliatelänk Oils of Life:  https://adtr.co/h79xAM
Länk Oljesrum: https://www.kronansapotek.se
 
Olja för kroppen
 
Sedan behöver ju även kroppen lite extra hjälp så här års och då finns det såklart bra oljor även till det. Jag gillar Mandelolja från Apoteket, en bugetprodukt som kan användas både på huden, i håret, till torra nagelband, som massageolja och till och med som sminkborttagare. Den är kallpressad och väldigt mild och skonsam så passar även till barn och gravida. Fluide De Beauty från Carita är en torrolja som även den kan användas både på huden och i håret, men den ger även väldigt vackert skimmer då den är lite guldglittrig. Den innehåller majs och hasselnötsolja och doftar magiskt. Den är lite dyrare, så för mig brukar den få träda fram på hals,  dekolltaget och på benen när det inte är strumpbyxesäsong. Min sista favorit är Bio-Oil från Bio-Oil, som enligt utsagor kan reducera ärr och bristningar men även göra huden jämnare och smidigare. Den är väldigt dryg och absorberas också in snabbt i huden. Samtliga dessa tre oljor kan även de användas i ansiktet enligt deras produktbeskrivningar, men jag föredrar de som är rena ansiktsoljor då de lättare tränger in i huden och inte lägger sig utanpå. Om man vill använda dessa till ansiktet kan man applicera dem efter sin dag- eller nattcreme som ett extra skyddslager som stänger in fukten i huden och skyddar mot torrhet och kyla.
 
Affiliatelänk Carita: https://adtr.co/hd8osU
Affiliatelänk Bio-Oil: https://adtr.co/YJtTMy
Affiliatelänk Mandelolja budget: https://adtr.co/JhsvEA
Affiliatelänk mandelolja, kallpressad: https://adtr.co/k1bBAo
 
Olja för håret 
 
Nästa kategorin oljor som jag använder denna vinter är hårolja. Kroppsoljorna ovan ska fungera även i håret, men jag föredrar en olja i mitt hår som är avsedd just för hår :) Där har jag en sort just nu men den tycker jag mycket om. Det är Hairoil från By Noor. Den är väldigt dryg så det räcker med bara några droppar för att massera in i hårtopparna. Det ger näring och stärker håret, och vill man kan ju ta oljan även i längderna för lite extra glans. 
 
Länk till ByNoor: https://www.cocopanda.se/products/bynoor
 
Multioljor 
 
Om man inte vill lägga så mycket pengar på olja kan man kika vad man har i köket, tex går både olivolja och kokosolja väldigt bra att använda. Jag brukar använda ett par droppar olivolja till att smörja in händerna med när handkrämen uppe i badrummet känns för långt borta, men man får vara lite försiktig för att råka peta på saker då det lätt kan bli fettfläckar.
 
Kokosolja är en multiprodukt och går faktiskt att använda både för att smörja in huden, massera in i håret, som sminkborttagning och till och med använda istället för raklödder/rakgel vid rakning! Eftersom kokosolja har antiinflammatoriska egenskaper minskar dessutom också uppkomsten av inflammerade hårsäckar. Kokosolja är fri från silikoner, alkohol och andra kemikalier vilket till och med kan göra den bättre än dyra produkter som tex vissa håroljor. Men till skllnad från håroljan jag nämnde ovan som ska masseras in i håret efter tvätt, så ska kokosolja fördelas i hårtopparna en stund innan du tvättar håret och sedan noga sköljas ur hårbotten så att inte håret blir fett. Men det är bra att satsa på en ekologisk och kallpressad variant.
 
 
 Japp, det var det, oljor alltså ♥️ Använder du också nån olja och har du i så fall nån favorit? 
Till top