beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Recept på bra rengöring av sminkborstar

Allmänt, Make up brush cleansing soap, rengöring, sminkborstar, tvätta borstar Permalink0
Oavsett om det är virustider eller inte är det viktigt att rengöra sina sminkborstar regelbundet. Det samlas mycket bakterier och smuts i borstarna som kan leda till oren och dålig hy. Helst ska man rengöra borstarna en gång i veckan, men för min del brukar det bli ungefär varannan vecka. Jag har fler än bara en borste för varje produkt så om jag använder alla borstar kan det räcka med rengöring en gång i månaden, men då blir det en grundlig omgång av samtliga borstar.
 
Här är mina smutsiga sminkborstar som det var hög tid att rengöra!
 
Rengöringen som jag brukar göra tar ca en halvtimme, men sedan tar det ungfär 12 timmar innan borstarna är helt torra så de kan användas igen. Vilken rengöringsprodukt man ska använda beror på om det är äkta eller syntetiskt hår i borstarna. För äkta hår kan man använda vanligt schampo och blsam, men för syntetiska borstar, som jag har, går det bra med diskmedel eller speciell borstrengöringsmedel. Jag använder Gröna Yes och tvålen Brush Cleansing Soap från Make Up Store.
 
Detta behövs för en rengöring (om du vill göra som mig vill säga):
 
- En lite större tillbringare/bytta som borstarna kan stå upp i
- En lite mindre tillbringare/bytta/mugg som man kan "tvätta" borstarna i - alternativt en särskild rengöringsmatta
- En handduk att låta borstarna ligga och torka på
- Rengöringsmedel - Gröna Yes och Brush Cleansing Soap
- Smutsiga sminkborstar som behöver rengöras 😊
 
 
 
Gör så här:
 
- Häll upp varmt vatten i den stora tillbringaren/byttan så de täcker upp till borsthuvudena när de står uppochner i vattnet. 
- Droppa ner några droppar Gröna Yes i vattnet och rör om.
 
 
- Ställ alla sminkborstar uppochner i byttan så smutsen löser upp sig i diskmedelsvattnet och låt stå så i ca 5 minuter.
 
       
 
- Lägg ut en handduk på bordet och vik in en del av handduken så borstarna kan luta nedåt när de ligger och torkar där sen.
- Häll upp lite vart vatten i den lilla tillbringaren/byttan/muggen tillsammans med diskmedel eller annan rengöring, alternativt ta fram rengöringsmatten och tvål.
- Ta upp en borste i taget ur den stora tillbringaren och gnugga den försiktigt i rengöringen i den lilla tillbringaren eller på rengöringsmatten tills den ser ren ut.
 
  
 
 - Skölj borsten i varmt vatten och krama försiktigt ur vattnet ur borsten.
- Lägg den rengjorda borsten på handduken så den lutar lite nedåt så vattnet kan rinna ur borsten och inte in i borsten så man riskerar att limmer som håller fast stråna släpper.
 
    
 
- Upprepa tills alla borstar är rena - Klart!
 
 
 
Så här såg mitt rengöringsvatten ut efter att borstarna hade stått där i, mycket smuts!
 
 
Hur rengör ni era sminkborstar och hur ofta?
Till top