beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Vilken hudtyp har du?

Allmänt, Hudvård rosacea, torr hy Permalink0
Nästan lika viktigt som en bra rengöring är bra produkter som håller ansiktet återfuktat och gärna även håller eventuella hudproblem i schakt. När man ska ta reda på vilka produkter som gör arbetet bäst för just sin hud behöver man ta reda på vilken hudtyp och vilka problemområden man har. Det gör man lättast genom att helt enkelt testa den, och det kan man göra själv och helt gratis. Nämligen så här;
 
Efter att man rengjort huden ordentligen, gärna med dubbelrengöring som jag skrev om i inlägget "Rengöring är A och O" lägger man inte på några produkter alls, inte ens toner, och låter huden torka helt. Sedan väntar man i gärna tre timmar (ja, det är jobbigt jag vet). Efter
 
det tar man en bit toalettpapper och trycker den mot olika partier i ansiktet. Om pappret blir fläckigt på varje parti har man fet hy, som jag. Om pappret bara blir fläckigt då man trycker det mot vissa partier, tex pannan, hakan och kinder, har man blandhy och det är det vanligaste. Om pappret blir svagt fläckigt så det knappt syns har man normal hy. Och om pappret inte blir fläckigt oavsett var man trycker det har man torr hy, även om den kan se glansig ut.
 
När man vet vilken hudtyp man har får man ge sig ut och leta efter produkter som är anpassade för just den hudtypen. Jag har fet hy men den skiftar lite beroende på bl.a. vädret. Jag kan samtidigt ha vissa torra partier, s.k. yttorra, så som mellan ögonbrynen, högst upp på kindbenen och på sidorna om hakan. Då får man punktmarkera de torra partierna med lite extra fukt. Jag har även en mildare variant av Rosacea, som är en inflammatorisk hudsjukdomsom ger rodnad och utslag i ansiktet. Därför är jag alltid lite extra försiktig när jag provar nya produkter för att se om huden blir irriterad eller inte. Jag har dock inte så aggressiv rosacea så de flesta produkterna brukar fungera och jag måste inte använda bara just rosacea-produkter.
 
Så, vet du vilken hudtyp du har? Annars är det bara att sätta igång och testa så du sedan kan få till en så bra hudvårdsrutin som möjligt. Lycka till!
Till top