beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Rengöring - Det är A och O

Allmänt, Hudvård double cleanse, dubbelrengöring, finnar, igentäppta porer, miccellärvatten, peeling, pormaskar, rengöring, rosacea, sminkborttagning, toner, torr hy Permalink0
För att hålla sin hud så bra den kan bli utan att behöva kosta på sig dyra ansiktsbehandlingar eller krämer är rengöringen. Använder man fel proukter kan de torka ut huden och hoppar man över rengörningen helt kan det också ge en dålig hy med igentäppta porer. Vad man bör använda beror så klart på vilken hudtyp man har och hur mycket make up och andra prodkuter man använder. Här kommer lite olika tips som iallafall fungerar bra för mig.
 
De dagar jag har mycket smink, med foundation, ögonskugga, mascara, kajal etc behöver jag göra en s.k. Double cleanse, alltså en dubbelrengöring som sker i två steg. Då sätter jag först på mig hårband för att slippa blöta ner håret. Sedan tar jag en oljebaserad sminkborttagning på bomullspads och "drar" bort sminket från ansiktet. Min favorit är Bi-Facil frå Lancome (172 kr för 200 ml på Kicks), som ska skakas om innan så de två lagrena blandar sig. Den tar bort allt smink, även tex vattenfast mascara och eyeliner. Ett alternativ till denna sminkborttagare är Dermalogica Precleanse (132 kr för 30 ml på Kicks) som också är väldigt effektiv.
 
Efter att det mesta av sminket är borta tar jag en mildare rengöring som tar bort resten av orenheterna på ett djupare plan. I detta steg brukar jag även se till att peela huden så den blir slät och jämn. Man ska vara lite försiktig ed peeling så det inte blir för hårt eller för ofta för då kan den skadas, men jag brukar använda antingen Dermalogica Daily Microfoliant (463 kr för 75 g på Nordicfeel.se) som är så mild enzympeeling så den går bra att använda daglien, alternativt en skumrengöring tillsammans min Foreo Luna play plus (399 kr på Kicks) som peelar huden med hjälp av små vibrationer. Peelingen med Foreo beöver jag bara göra ungefär var tredje dag. Övriga dagar kan den rengöringen göras bara av att man masserar in skummet på fuktig hud och sedan sköljer bort. Tips på bra skumrengöring är Frulatte Vitamin C 2 i 1 Foaming Face Cleanser (360 kr för 225 ml på ninth avenue), Nuxe Face and Body Cleansing gel (189 kr för 400 ml på Apotea.se) eller Dermalogica Special Cleansing gel (423 kr för 500 ml på Cocopanda).
 
Efter dessa två rengörninar och eventuell peeling tar jag på en toner med hjälp av en bomullspad. Toner är ett ansiktsvatten som återställer hudens PH och förbereder huden för fuktcremen. Det finns många olika sorters toner, men jag gillar Pixi Glow Tonic (239 kr för 250 ml på Nordicfeel.se) som även ger huden en fin lyster. Jag tycker också om EmerginC Lavender toner (300 kr för 240 ml på Amazon.com). Man kan tycka att det låter onödigt med detta steg, men jag har verkligen märkt skillnad sedan jag började använda toner varje dag. Huden blir inte lika torr och faktiskt inte heller lika fet, som annars brukar vara mitt problem. Den får dessutom ett finare glow och lyster. Vill man använda en ännu mer effektiv toner finns det de som innehåller retinol, tex Pixi Retinol Tonic (179 kr för 100 ml på Lyko.se). Jag brukar dock vara lite försiktig med alltför aktiva ingredienser då jag har känslig hud med rosacea.
 
De dagar jag inte använder så mycket smink räcker det med att använda en micellär rengöring, som man då gör med hjälp av bomullspads. Jag gillar Garnier Micellar Cleansing Milky Water (59 kr för 400 ml på Åhléns) eller Nivea Micellair cleansing water (39 kr för 200 ml på Apotea.se). Det räcker egentligen med detta steg för att få huden ren, men behöver man peela så kan man göra det direkt i detta steg med en Foreo och det är också bra att avsluta rengöringen med en toner. I somras när jag och familjen bodde i husvagn på Gotland i en vecka hade jag med mig Garniers Micellärvatten och bomullspads och det räckte gott några dagar i sträck när jag kompletterade med en peeling var tredje dag när jag duschade. 
 
Det jag vill avråda ifrån är att använda en vanlig tvål i ansiktet, varken en hård tvål eller flytande. Det torkar ut huden och kan även bidra till finnar och pormaskar.
 
Vad använder ni för rengöring och har ni samma rengöringsrutin både orgon och kväll? Jag brukar göra dubbelrengörningen på kvällen när allt smink ska bort men nöja mig med bara micellärregörning på morgonen. Vissa vinterdagar när det är kallt ute rengör jag inte alls ansitet på morgonen, utan tar på ett extra lager med fuktcreme och sminkar mig sedan på det, för då vill man behålla så mycket fukt man kan som räddar huden från kylan.
 
 
 
 
 
Till top