beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Min hudvårdsrutin

Allmänt, Hudvård ansiktsserum, dagkräm, eye serum, läppbalsam, nattkräm, serum, ögonkräm, ögonserum Permalink1
Efter rengöring, som jag beskrivit under "Rengöring är A och O", och efter att man tagit reda på sin hudtyp, som jag beskrivit under "Vilken hudtyp har du?" är det dags att använda ett antal produkter för att hjälpa din hud under dagen eller natten. Jag använder i stort sett samma steg för både morgon och kväll och egentligen är det inte nödvändigt att ha speciell dag- respektive nattkräm och dag- respektive nattserum. Dock brukar natt-produkterna innehålla mer aktiva ingredienser som arbetar bäst just på natten då huden reparerar sig mest.
 
Jag brukar använda en toner som sista steget för rengöring och precis efter det lägger jag försiktigt på ett ögonserum under ögonen och även ovanpå ögonlocket och ända upp till ögonbrynet. Just nu använder jag Skinchemists Essential Hydrating Eye Serum (226 kr för 15 ml på Lookfantastic.com) men jag tycker också om Estelle & Thild Lifting Eye Serum (379 kr för 15 ml på estellethild.com).
 
Sedan klappar jag in ett ansiktsserum och då kan man välja ett serum som har aktiva ingredienser för just det man själv vill åstadkomma, tex anti-age, extra fukt, peelande, glow/lyster och så vidare. Här är det verkligen bara att välja och vraka men jag har ett par favoriter som jag brukar alternera mellan. Ett är Kronans Fuktserum (99 kr för 50 ml på Kronansapotek.se) som jag använder på morgonen då det ger extra fukt och fungerar bra under sminket. Det andra använder jag på kvällen och det är Estee Lauder Advanced Night Repair (607 kr för 30 ml på Eleven.se), men kan även rekommendera Ole Henriksen Truth Serum (560 kr för 30 ml på Kicks) som innehåller bl.a. C vitamin. Vill man kan man även ha flera serum i lager ovanpå varandra, men då är det bra att vänta ett par minuter emellan så produkterna hinner sjunka in. Man kan hoppa över serum-steget och bara använda dag- eller nattkräm, men då blir hudvården inte lika effektiv utan mest bara återfuktande. 
 
Sedan ungefär en månad tillbaka försöker jag få mina ögonfransar att bli lite längre och fylligare, så jag lägger även på ett tunt lager fransserum ovanpå övre fransraden, precis vid rötterna. Jag använder Xlash Eyelash serum (399 kr för 3 ml på Lyko) och efter att jag nu använt det i en månad tycker jag mig kunna se åtminstone lite förbättring. 
 
 
När alla serum sjunkit in, vilket jag brukar låta det göra medan jag borstar tänderna, är det dags för ögonkräm. Jag använder just nu Apolosophy Intense Moisture Eye Cream (59 kr för 15 ml på Apotek hjärtat) men jag tycker även mycket om Clarins Eye Contour Gel (400 kr för 20 ml på Lyko) som motverkar mörka ringar och svullenhet under ögonen samt reducerar om man har fina linjer, vilket jag har och som jag faktiskt tycker får lite hjälp av denna. Sedan smörjer jag in resten av ansiktet med en dagkräm och en favorit är Elisabeth Arden Visible Difference (229 kr för 75 ml på parfym.se), men just nu använder jag Dermalogicas Active Moist (356 kr för 50 ml på Kicks) som också är bra och återfuktande. På kvällen använder jag Avant Face & Eye Night Cream (200 kr för 50 ml på Ebay.com). Använder man ett aktivt serum tycker jag det räcker med en billigare kräm-produkt till ögon och ansikte.
 
 
En sista sak är att inte glömma att smörja in läpparna så de inte blir torra. Även om de under vissa perioder inte känns torra har jag som vana att alltid smörja in dem åtminstone morgon och kväll för att de ska behålla sin fukt. Där har jag egentligen bara en kandidat och det är favoriten Decubal Lips and dry spots Balm (46 kr för 30 ml på Kronansapotek.se), som precis som det låter även kan användas om man har en torr fläck någonstans som exempelvis på händerna eller på barnens kinder.
 
Om man som jag, ofta har en finne eller två, lägger man försiktigt på en klick Murad Anti-blemish Control (164 kr för 15 ml på Meds.se) för att punktmarkera. Ofta försvinner den då på ett par dagar. Den produkten är dock rätt stark så man bör nog inte ha den på störra partier i ansiktet.
 
Är man extra torr i ansiktet kan jag rekommendera ett par droppar ansiktsolja för att punktmarkera de torra partierna, och jag tycker att The Body Shops Oils of Life (450 kr för 30 ml på The Body Shop) är jättebra. Man kan även smörja in hela ansiktet med den istället för dagkräm, men jag tycker det kan bli lite väl kladdigt. En annan lösning är att ett par gånger i veckan sova med en nattmask som ger extra fukt. Just nu använder jag Dr Botanicals Regenerating Sleeping Mask (199 kr för 50 ml på Apotea.se). Då klappar man på den efter den vanliga rengöringen och låter den sätta sig några minuter innan man går och lägger sig. Sedan sköljer man av den med vatten morgonen efter och då är huden extra återfuktad.
 
 
Efter dessa steg är huden klar för att få sin skönhetssömn, för att bara vara under dagen eller för att bli sminkad. Hur ser era hudvårdsrutiner ut och har ni något tips på en produkt ni inte skule vilja vara utan?
#1 - - Lillis:

Jag använder också Decubal lips, den är jättebra!

Svar: Visst är den, och dessutom till väldigt bra pris :)
BeautyByråkraten

Till top