beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

It´s all about the base

Allmänt, Make up BB, CC, DD, bas, foundation, färgad dagcreme, glansig, lyster, oily skin, rosacea, täckande Permalink1
 
Jag tycker att det viktigaste när man ska sminka sig är att få en jämn och fin bas, alltså ansiktsfärg, jämnhet och lyster. Ordet foundation betyder ju just bas. För att kunna komma fram till vilken typ av bas man vill ha behöver man veta sin hudtyp (läs inlägget "Vilken hudtyp har du?"), vilken hudton man har (läs inlägget "Har du koll på din hudton?") och veta vad man vill uppnå. Vill man ha en helt täckande bas, en lite mindre täckande, en mer naturlig, en som ger lyster, en som mattar ner och så vidare. 
 
Det finns många olika slags baser, tex flytande foundation, puderfoundation, stickfoundation, BB-cream, CC-cream, DD-cream, och färgad dagcreme. En del av dem är mer vårdande podukter medan andra mer bara uppfyller syftet att ge en fin bas. Jag kommer berätta mer i detalj om hur alla dessa skiljer sig åt i kommande inlägg, och även hur man bäst applicerar sin foundation och får den att sitta fint hela dagen.
 
Jag har en del olika baser som jag varierar mellan beroende på årstid, väder och vad jag ska göra under dagen, lite som en foundations-garderob. Jag har svårt att ens åka hemifrån utan någon bas alls i ansiktet, mycket beroende på att jag i grunden har så ojämn hudton med röda partier (Rosacea) och en del finnar. Vanliga jobb-dagar anväder jag en flytande foundation med medeltäckning, gärna en som håller länge (många timmar) och som ger lite matt finnish då jag lätt blir glansig (oily skin) under dagen. Några favoriter är LancomeTeint Idole Ultra Wear (för min del i färgen 02), Dior Forever Undercover (015) och Estee Lauder Double Wear (1W1Bone). Nu när det är så torr luft inne på kontoret har jag dock gått över till en mer återfuktande foundation och får istället matta ner under dagen med lite löspuder, oc nu använder jag Tarte Shape Tape Hydrating Foundation (Fair-light Neutral).
 
 
En del foundations som är väldigt täckande fungerar bättre på lite yngre hud tycker jag, och inte har så många rynkor. Så för min del har jag inte allför täckande och torra foundations.När de är varmare ute och man har fått lite färg brukar jag gå över till en lite lättare flytande foundation, och då gillar jag Sensai Luminous Sheer Foundation (Neutral Beige), Babor Mattifying Foundation (01 Ivory) eller Diorskin Nude Air (010).
 
 
Om jag bara ska iväg och handla eller liknande använder jag en BB-, CC- eller DD-cream som ger lite lättare täckning men ändå en jämn hudton, favoriter då är Biodroga CC cream, Peter Thomas Roth CC cream, Decleor DD och Missha BB cream. De har dock en tendens att bli rätt glansiga, så under sommaren brukar jag istället använda en puderfoundation. Jag har två favoriter och det är Jane Iredale Mineralpuder-foundaton (Bisque) och Too Faced (Light Medium) De blir matta och innehåller även bra spf (solskydd).
 
      
 
Det ka vara svårt att hitta exakt rätt nyans oavsett vilken bas-produkt man väljer, men om man skulle råka komma hem med exempelvis en foundation som är något för ljus eller för mörk så kan man antingen blanda den med en annan foundation, alterntivt skaffa en färgjusterande produkt. Dessa finns i både mörk och ljus variant, beroende på vad man vill att den andra produkter ska spädas ut till. 
 
Hoppas du har hittat din foundation eller kanske som jag en hel foundation-garderob, vad har du för favorit?
 
 
 
 
#1 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

wow, det var inte lite ;) Jag har ingen foundation.

Svar: Du kanske klarar dig ändå, själv är jag nog smått beroende ;)
BeautyByråkraten

Till top