beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Fixa naglarna - min första beautykärlek

Allmänt, Make up beauty, manikyr, nagelbandsserum, nagellack, naglar, remover, underlack, överlack Permalink0
 
Mitt intresse för beauty började i mellanstadiet och då var det framförallt att måla naglarna med de nagellack jag lyckades hitta i min mammas badrumsskåp. Vad jag kan minnas var det framförallt Mavala, som faktiskt fortfarande är ett av mina favoritmärken. Jag kommer också ihåg att min pappa, som tyckte att jag aldrig städade mitt rum, ofta sa att "om du la en tiondel av den tid du lägger på dina naglar på ditt rum skulle det vara skinande rent jämt!", men det var ju absolut inte lika roligt.
 
Nu, en sisodär 25 år senare, älskar jag fortfarande att måla naglarna, men det har minskat till en gång i veckan. Om man gör sin manikyr nogrannt och med bra produkter håller de sig fina i en vecka, iallafall på mig. Jag brukar ha som söndagstradition att efter läggning av barnen sätter jag mig i tv-soffan och fixar mina naglar. Det tar ungefär en timme allt som allt och efter det ska man helst inte göra så mycket alls i ytterligare en timme för att inte riskera att få märken i lacket. Det är nästan som en form av terapi för mig och ett sätt att varva ner och samtidigt ladda upp inför kommande vecka.
 
Så här brukar jag göra;
 
Börja med att ta bort det gamla lacket. Jag använder en Acetonfri remover från Depend (29 kr på Lyko) och valig bomull som jag trycker mot nageln ca fem sekunder innan jag drar bort det gamla lacket. Sedan tvättar jag händerna med tvål och gärna ca en minut så nagelbanden hinner bli mjuka. Medan de är mjuka brukar jag sedan peta ner nagelbanden med en annan nagel och även klippa naglarna om man behöver det. När de är torra filar jag dem om det behövs och om de är "randiga/skrovliga" på ovansidan brukar jag försiktigt polera dem så de blir lena.Efter detta tvättar jag igen och smörjer in nagelbanden med olja eller serum. Vid jul fick jag ett nagelbandsserum som min vän och kollega själv har blandat och som fungerar jättebra och dessutom doftar jättegott!
 
 
Sedan är det dags för själva målandet. Först målar jag ett lager underlack/baslack och här kan man välja ett lack som är tex stärkande, utjämnande, närande etc. Jag använder Sally Hansen Nailgrowth Miracle (135 kr på Nordicfeel.se).
 
Efter ca en minut kan man sedan måla på det första lagret med färg. Det gör inget om det kommer lite utanför för det går bra att ta bort efteråt. Idag har jag använt ett annat favoritmärke för nagellack - Essie, i färgen Russian Roulette (129 kr på Åhléns) Det är den ultimata röda färgen tycker jag. Efter ca 5 minuter kan man måla på det andra lagret färg, och sedan direkt efter det målar man på ett genomskinligt överlack. Det finns många olika överlack, som tex ger glans, får lacket att sitta bättre, för lacket att torka snabbare etc. Jag tycker bäst om Seche vite (99 kr på Lyko), som gör att lacket torkar direkt, ger glans och även får lacket att sitta hela veckan. 
 
När alla lager är på plats är det bara att sitta still och vänta, vilket jag är väldigt bra på. Min sambo brukar ibland ha oturen att precis vid ett sådant tillfälle be mig om hjälp med något, men då får han till svar; "Tyvärr älskling, har precis fixat naglarna". Efter ca en timme, eller så länge man känner för att inte göra någonting alls, är lacket helt torrt och då kan man ta en tops med lite nagellacksremover på och försiktigt peta bort det lack som eventuellt kommit utanför - klart!
 
 
Vad har ni för favoritlack och i vilka färger?
 
 
Till top