beautybyrakraten.se

Bland rynkor, rosacea och myndighetsvardag - tips för 35+-are som vill ha genvägar i skönhetsdjungeln

Mascara, min nummer 1 på sminkhyllan

Allmänt, Make up Fransar, Mascara, Spider eyes, långa fransar, mascaraprimer, travel mascara, volym Permalink0
 
💚
Om jag bara får välja en enda smink-produkt så är det självklara valet mascara. För mig med väldigt ljusa fransar blir det väldigt stor skillnad om jag har mascara eller inte och jag tycker själv att jag ser jättetrött ut utan det. Jag tycker det är roligt att testa olika mascaror, men har ett par favoriter som jag ofta går tillbaka till. På den här bilden är det bara just mascaran som är skillnaden mellan mina ögon!
 
 
Vilken effekt vill du uppnå?
Det finns olika slags mascaror beroende på vilken effekt man är ute efter, så som längre fransar, fylligare fransar, mer separerade fransar, mer naturliga fransar och så vidare. I stort sett kan man säga att ju smalare borsten är, desto längre kan man få fransarna att se ut. Och ju större borste desto fylligare blir de. Sen beror det såklart även på själva mascarans formula. Detta är några av mina favoriter.
 
 
Undvika att bli svart under ögonen
Det viktigaste för mig när man bedömer en mascara är hur länge den sitter kvar på fransarna utan att det hamnar mascara nedanför ögat så man ser svart ut där. Och det finns många bra mascaraor som sitter hela dagen, speciallt om man har "settat" sitt smink ordentligt runt ögat så det inte blir fuktigt eller kladdigt där eftersom det då kan göra att mascaran "smälter". Detta gör man (som jag skrivit om tidigare) med primer och setting puder, och efter att man sminkat sig färdigt även settingspray.
 
 
Mascaraprimer och böjare
Jag brukar applicera mascaran nästan sist i min sminkning och gör det i två omgångar för att få lite extra fyllighet/volym. Det är bra att undvika att "pumpa" med borsten i behållaren då det gör att det trycks ner luft. Har man väldigt tunna fransar kan man dessutom använda en mascaraprimer innan man applicerar den vanliga mascaran, och jag tycker att exempelvis Urban Decay Mascara Primer är bra. Vill man ha extra böl på fransarna kan man även använda en fransböjare innan man applicerar mascaran. 
 
Tips mot mascara som blivit torr eller fått klumpar
Om den mascara man har börjar bli torr kan man droppa i ett par droppar vanlig linsvätska och försiktigt "röra runt" i behållaren med borsten. Då blir det krämig och fin igen. Om mascaran har fått klumpar kan man spola varmt vatten över behållaren så brukar klumparna "smälta".
 
    
 
 
Mina favoritmascaror är;
# Vardagsmascara : Estee Lauder Symptuous Extreme Mascara. Ger bra fyllighet och svärta, sitter kvar hela dagen utan att falla ner och går rätt lätt att tvätta bort
# Resemascara/minimascara: Benefit Roller Lash Mascara. Ger långa och separerade fransar med bra svärta, sitter hela dagen utan att falla ner och går lätt att tvätta bort.
# Semester med bad-mascara: Clinique High Impact Waterproof Masacara. Ger långa och separerade fransar som ser lite mer naturliga ut, sitter som berget utan att falla ner men behöver en starkare sminkborttagning för att få bort.
 
 
Mascaror för resan/handväskan
När man ska ut och resa kan det vara smidigt att ha en mini-mascara/travelsize i necessären, speciellt om man ska flyga och vill ha sminket i handbagaget eftersom även mascara räknas som vätska. För att undvika detta kan man även ta med sig en så kallad kak-mascara. Det är en helt torr kaka med mascara som man använder en tunn pensel till som man har doppat i lite vatten. Detta är mina favoriter bland mini-mascaror.
 
 
Undvik "Spider-eyes"
Om man vill bättra på sin mascara under dagen finns det risk för att fransarna klumpar ihop sig och man får så kallade "spider-eyes". Ett tips då är att ta några droppar ögonsminksborttaging på en helt ren mascaraborste och försiktigt borsta fransarna med. (Så när en mascara är slut kan det vara smart att diska borsten och spara den för detta ändamål.) Efter detta kan man lätt måla på ett till lager mascara utan att det bildas klumpar.
 
Vad har ni för favoritmascara? 
 
 
 
 
Till top